fbpx
Likya Yolu

Likya Yolu – Likya Nerede: Bilmeniz Gereken 10+ Bilgi

Likya Yolu’na Gitmeden Bilmeniz Gerekenler

Likya Nerede?

Hayatımı nasıl değiştirebilirim? Diye düşünüyorsanız eğer Likya yolu hakkında ki bu yazıyı okumakla bir adım atmışsınız bile. Dünyanın en iyi manzaralarının yer aldığı Likya yürüyüş Yolu’nda denizin her mavi tonunu görebileceğiniz gibi Likya yolu tarihi de çok eskiye dayandığı için büyük bir kültürel mirasa da şahitlik etmiş olacaksınız.

Likya Yolunu Kim Buldu?

Likyalılar uzun bir süre Patara başkenti olmak üzere Teke yarımadasında yaşamışlardır. Likyalıların kullandığı ve Kralın yürüdüğü bu yolu Kate Clow adında Antalya da yaşayan bir kadın keşfederek 1992 yılında çalışmalara başlamış ve 1999 yılında da hizmete açılmıştır ve Kate Clow tarafından Likya yolu kitap haline getirilmiştir.

Patara da limanın yakınlarında bulunan Stadiasmus Patarensis adında yazılı bir anıtta ise çevirilere göre Milat’tan sonra 43 yılında Likya’nın aslında bir roma eyaleti olduğu yazıyor.

Likya Yolu Kate Clow
Likya yolunu ilk keşfeden kadın Kate Clow
Likya Antik kenti Nerede? – Antik Şehirler

       
Likya Yolu’nun üzerinde 20’den fazla antik kent olduğu gibi, birde sıkça rastlayacağınız kral mezarları ve önemli kişilerin lahitleri vardır. Likya Yolu tarihi çok eskiye dayandığı için günümüzde bunlar koruma altına alınmıştır.

Likya yolu antik kentlerini aşağıya sıralıyoruz.

Kalabantia
Sidyma
Pydnai
Letoon
Xanthos
Patara
Phellos
Antiphellos
Sebeda
Apollania
Aperlai
Teimussa
Simena
Sura
Andriake
Myra
Belos
Gagai
Melanippe
Olympos
Phaselis

Likya Yolu Antik Tiyatro
Likya Yolu Antik Tiyatro

Likya Yolu Nerede Başlar?

                Likya yolu haritasına göre Fethiye’den başlamaktadır. Fakat insanlar Likya yolu rota düzenine bakmaksızın, ters taraftan başlayarak bitiren birçok insan vardır. Hatta yürüyüş esnasında karşıdan gelen birçok insanla karşılaşacaksınız. Yani Likya yolu nerede bitiyor? Diye sorarsanız da Likya yolu Antalya da Geyikbayırın da bitmektedir.

Likya Yolu Kaç Km?

Uzun bir süre Likya yürüyüş yolu 509 km olarak yüründü. Fakat insanların burayı da görmesi gerekiyor diyerek Likya yolu antik kentler arasına Fethiye de bulunan Kayaköy olarak bilinen hayalet Kent’i Likya uygarlığının yerleşim yeri olarak kullanılan bir Rum köyü olduğu için Likya rotasına eklediler. Ve bitiş noktası olan Hisarçandırı köyünün ilerisinden devam ederek yine Likya antik kentlerinden geçerek çitdibi köyünden Geyikbayırın da bitirerek 535 km olarak yeni rota uzunluğunu 2015 de duyurdular. Likya yolu harita bilgilerine Google’dan rahatça ulaşabilirsiniz.

Likya Yolu Hangi Mevsim de Yürünür?

Likya yolu etapları, sürekli denize yakın yerden geçse de ara ara 1500 metrenin üstüne çıktığınız yerler bulunmaktadır, Örnek olarak Tahtalı Dağıdır. Akdeniz iklimi olduğu için aslında havalar yumuşak geçmektedir,  fakat bilirsiniz ki Antalya’nın yağmurları meşhurdur başladığı zaman aralıksız 3 günden 1 haftaya kadar yağabilmektedir. Bundan dolayı Kasım-Şubat ayları arasında yoğun yağış almaktadır. Aralık-Ocak aylarında yoğun fırtına ve yağmur görülmektedir. Likya yolu en ideal aylar ise Mart-Nisan-Mayıs aylarıdır. Mayıs-Eylül arasında yürümek kesinlikle kötü bir seçimdir. Eylül-Ekim-Kasım ayı ideal aylar içerisindedir.  Benim tercihim ise yine Mart-Nisan-Mayıs aylarıdır çünkü bu zamanda Likya yolu etapları kış ayından çıktığımız için her yerden su çıkmakta, sarnıçlar temiz suyla dolmakta ve çeşmelerden kaynak sular gürül gürül akmaktadır.

Likya Yolu Hangi Şehirlerden Geçer?

        Likya yolu rotası Fethiye ve Antalya arasında olduğu için sadece Tatil köylerinden, küçük kasabalardan şirin Yörük köylerinden geçmektedir. Sırasıyla gün gün Likya yolu etapları şunlardır.

  1. Ovacık – Faralya – Alınca
  2. Alınca – Belceğiz – Bel köyü
  3. Bel köyü – Gavurağılı – Pyndai
  4. Pyndai – Letoon – Xsantos
  5. Kınık – Çavdır – Akbel
  6. Akbel – Patara – Kalkan
  7. Akbel – Bezirgan – Çukurbağ
  8. Çukurbağ – Kaş
  9. Kaş  – Limanağzı – Ufakdere
  10. Ufakdere – Kılınçlı – Aperlai
  11. Aperlai – Üçağız – Demre
  12. Demre – Muskar – Alakilise
  13. Alakilise – Belos – Finike
  14. Finike – Karaöz – Gelidonya
  15. Gelidonya – Adrasan
  16. Adrasan – Olympos
  17. Olympos – Yukarı Beycik
  18. Yukarı Beycik – Gedelme
  19. Gedelme – Göynük Kanyon
  20. Göynük Kanyon – Hisarçandırı
  21. Hisarçandırı – Çitdibi – Geyikbayırı

Likya Yolu Kaç Günde Yürünür?

Genellikle bu sizin kondisyonunuza bağlı olarak değişmektedir. Başlarda çok fazla yürüyemediğiniz için zorlanıyorsunuz bazı etapların yarısında kamp kurup yatabiliyorsunuz. Fakat ortalama 25-28 günde bitebiliyor. Fakat günlük 23 km’nin altına düşmezseniz eğer 21 gün gibi bir süre de bitirebilirsiniz. “Likya yolu kaç gün sürüyor?” sorusunun cevabı birazda sizde saklı.

Likya Yolu En Güzel Etapları Hangileridir?

                Kişiden kişiye değişen bir şey olan fakat gözlemlediğim ve tanık olduğum kadarıyla, Fethiye’den başladığınız zaman Alıncaçıkışı biraz zorlu olsa da sonbahar aylarında ormanın içinden renk cümbüşü izleyerek muhteşem bir yürüyüşe tanık olabilirsiniz. Yürüyüşü yaptınız alıncaya vardığınız zaman da sizi yediburunlar ve cennet koyu manzarası karşılayacaktır, bu manzaraya karşı bir kahve içmenizi tavsiye ederim bütün yorgunluğunuzu unutuyorsunuz. Yine en iyi Likya yolu manzaraları arasında yer alan Gelidonya feneri, 2007 yılında da Türkiye’nin en iyi manzarası seçildi. Bana sorarsanız Likya Yolu’nun her  metresi ayrı güzel burada size onlarca manzara ismi sayabilirim.

Evde otururken öğrenmeniz gereken bilgilere sahip oldunuz şimdi gelelim asıl sorulara

Likya Yoluna Nasıl Gidilir?

Fethiye etabından başlamak istiyorsanız eğer merkezden kalkan küçük Ölüdeniz otobüslerine binerek Ovacık bölgesinde inerek Montana Pine Resort Oteli’ne doğru yürüyün ve Başlangıç noktasına gelmiş olacaksınız.

Antalya etabından başlamak istiyorsanız da Geyikbayırı mevkiine gelen otobüslere binip Kezban guest House’un sapağında indiğiniz zaman başlangıç noktasını göreceksinizdir.

Likya yolu Nasıl Yürünür?

        Yine bu soru da Göreceli bir sorudur. Likya yürüyüş turu düzenleyen guruplar vardır isterseniz onlara katılabilirsiniz. Fakat tek başınıza yürümek istiyorsanız işler biraz daha değişiyor, Yine kendinize sorular sorarak yürüyüş planınızı oluşturabilirsiniz. Likya yolu kamp alanları açısından fazladır fakat Hostel, Köy evleri, Bungalov gibi çeşitli konaklama imkânları da mevcuttur. Kendinize ilk önce şu soruyu sorun.

Kamp yaparak mı ilerleyeceğim? Yoksa otellerde mi kalacağım?

Evet, kamp yaparak gitmeyi düşünüyorsunuz ve şimdi size Likya yolu püf noktalarını vereceğim.

Öncelikle Likya yolu çanta tercihiniz 50 lt kapasiteyi geçmemesi gereken bir çanta olması gerekir. Ve gereken kamp malzemelerimizi yani uyku tulumu ve çadır ekipmanımızı yanımıza alıyoruz. Trekking için uygun kıyafetler ve bileği saran bot tipi bir rahat ayakkabınızın bulunması gerekiyor. Fazla kıyafetten kaçının! 3 tshirt’den fazla almayın, yağmurluklarınız, kafanıza güneş geçmemesi için bir şapka, rahatça görebilmek için güneş gözlüğü, yanık olup acı çekmemeniz içinde güneş kremi ve kate clowun hazırladığı Likya yolu kitap tercihiniz olmalı, böylelikle kaybolma olasılığınızı en aza düşürürsünüz.

Çantanızda Bulunması Gerekenler Listesi:

  • Pantolon (Havalandırması fazla olan dizden fermuarlı Trekking pantolonu)
  • Çorap (Teri dışarı atan termal çorap)
  • T-shirt (Teri dışarı atan termal t-shirt, 3-4 den fazla olmamalı)
  • Taşınabilir kamp ocağı
  • Pudra (yürüyüş esnasında pişik olabiliyorsunuz ve ayaklara sürerek terlemesi önleniyor)
  • Kuruyemiş – Çikolata – Protein bar – atıştırmalık
  • Yağmurluk
  • Havlu (çabuk kuruyan yer kaplamayan polyester)
  • El feneri ve Kafa lambası
  • İlk yardım Çantası
  • Yürüyüş batonu
  • Termos
  • Polar ceket(akşamları soğuk oluyor)
  • Terlik, mayo, deniz şortu

Çantanıza ekstra konfor gerektiren şeyler koymaktan kaçının çünkü yürüyüş sırasında 100 gr ağılığındaki bir çorap yürürken 500 gr oluyor “Eşek gibi taşır Vezir gibi yaşarım” diyorsanız buyurun denemek serbest.

Likya Yolu Rotası

Evet, Likya Yolunda gezmek ve yürümek için yukarıda ki bilgilerin hepsini öğrendiyseniz İşin birde teknik kısmı var. Birçok yürüyüşçü sık sık kaybolmaktadır.  Fransız Grande Randonnee tekniği ile işaretlenmiştir, Kavşak ve sapaklara sarı yönlendirme tabelaları koyulmuştur.

  • Öncelikle yolda taşların üzerinde Üst üste çizilmiş kırmızı-beyaz çizili işaretler bulunmaktadır. Gözünüzün işaretlere alışması ve bunları hiç kaybetmeden sürekli takip etmeniz gerekecektir.
  • Bazen ise doğal afetlerden dolayı boyalar taşların üzerinden aşınmaktadır. Bu yüzden de Üst üste dizilmiş “Babataş” olarak hitap ederiz. Bunları genellikle Likya yolu’nu daha önce yürümüş insanlar, boyaların silindiğini bilerek insanların kaybolmalarının önüne geçmeye çalışıyorlar.
  • Yol üzerinde Likya Yolu sarı Yönlendirme tabelalarını da görebilirsiniz.
  • Kırmızı boya ile çizilmiş “Çarpı” işareti görüyorsanız o patikaya gitmemeniz gerektiğini anlatıyor.

Likya Yolunda Kaybolursam Ne Yapmalıyım?

Eğer uzun bir süre yukarıda saydığım İşaretlerin hiç birini görmediyseniz o zaman yolunuzu şaşırmış olabilirsiniz. Bu durumda kaybolduk! diye panik yapmadan önce en son işaret gördüğünüz noktaya geri dönmeniz gerekecektir. Bu durumda varsayalım ki geldiğiniz patikayı da bulamıyorsanız, offline çalışan bir haritadan en yakın yerleşim yeri neresiyse o yöne doğru yürümenizi tavsiye ederim.

Fakat baktınız ki en yakın yerleşim yeri de çok uzak veya offline haritanız yok ne yapacağını bilmiyorsanız, Jandarma ve akut ekiplerine haber verebilirsiniz. Bu yüzden çantanızda her zaman için ekstra 1 günlük yiyecek bulunması gerekiyor.

Likya yolu trekking faaliyeti esnasında dikkatli olmanız bu yüzden önemlidir. Patikalar belli olduğu için kaybolmanız çok fazla olası bir durum değildir. Her zaman yürüyüş lideri dışında işaretleri sizin de kontrol etmeniz gerekiyor. Muhabbete dalıp yolu kaçıran birçok insan oluyor o yüzden her zaman daha dikkatli oluyoruz.

Likya Yolu Bisiklet

      Likya Yolu toprak yollardan ve patikalardan gittiği için çoğunlukla bisiklet yoluna uygundur. Fakat bazı etaplarda doğal afetlerden dolayı ağaçlar çalılar yola yıkılmıştır, bu yüzden taşımasının zor olacağı etaplar da olacaktır fakat kendinize etaplar belirleyip araştırarak etapların uygunluğunu kontrol edebilirsiniz.

Uzman down hill ve single truck hobisi olanlar, belirli yerlerde bisikletleri sırtlarına alarak bütün etabı bitirebiliyorlar.

Likya yolu Otel Ve Konaklama

                Her şeyin başı plan ve araştırmadır arkadaşlar, ilerleyen süreçte nasıl rota çıkarıp araştırma yaparak yürümeniz gerektiğinin bilgilerini de size sunacağım.

Öncelikle hangi güzergâhı gideceğinizi belirlediğinize göre pansiyon, motel, camping, bungalov gibi yerlerde konaklayabilir hatta ve hatta köylülere kendinizi sevdirirseniz, sizi evlerine bile davet edebilirler. Köylüler farklı insan görmeyi sevdiği için geçerken bir selam verseniz bile muhabbet etmeye başlıyorsunuz ve ilerleyen süreçte sizi yemeğe davet ediyorlar.

Fakat ne olursa olsun illa ki çadır kurmak zorunda olduğunuz bir ân olacağı için yanımızdan kamp malzemelerimizi eksik etmiyoruz. Likya yürüyüş yolu üzerinde daha önce çadır kurulmuş bir yere kamp kurmanız her ihtimale karşı daha avantajlı buluyoruz.

Dipnot: Adrasan – Gelidonya – Tekirova arasındaki etaplarda akrep gibi hayvanları sıkça görebilirsiniz, geceleri daha çok ortaya çıktıkları için dikkatli olmanız gerekiyor. Mümkünse Yanınıza 1 poşet Kükürt almanız ve kamp alanınızın etrafına yuvarlak çizerek dökmeniz Yılan, Akrep vs. börtü böcekleri kamp alanınızdan uzak tutacaktır.

Likya Yolu Su Problemine Dikkat!

                Bunu en iyi bilenlerden birisi olabilirim galiba çünkü; ağustos sıcağında başımıza güneşin geçtiği bir günde, sularımız komple bittikten sonra bir 10 km yürümek zorunda kalmıştık. Etaplar da su olmamasından dolayı da ölmek üzereyken kendimizi çıralıya atıp, bir arabanın önünü keserek ön camın önünde duran kaynar suyu içmiştik.

Bu yüzden de su konusuna ayrı bir başlık açarak değinmek istedim. Bazı etaplar normalden çok uzun oluyor ve hiç su kaynağı bulamıyorsunuz. Adrasan-Karaöz etabında hiçbir su kaynağı yok dikkat! Günlük ne kadar su tükkettiğinizi hesap edip ona göre yanınıza su almanızda fayda var arkadaşlar. Mecbura kaldığınızda göl gibi kirli su kaynaklarından su arıtıp kullanabilirsiniz. Eğer saf suya yakın bir su ise elektrolit koyabilir daha faydalı bir suya dönüştürebilirsiniz.

Likya Yolunda Dikkat Edilmesi Gerekenler

  • Çantanızın ağırlığının 14-15 kiloyu geçmemesine özen göstermeniz gerekiyor.
  • Ağırlık yapan Konserve, Saklama Kabı, Cam Kavanoz vs. eşyalar almayın yiyecekleri olabildiğince poşetlerde taşıyın, Makarna gibi karbonhidrat değeri yüksek ve doyurucu şeyler yemeye çalışın.
  • Enerji verici Yiyecekler ve atıştırmalıklar koyun çantanıza, kana çabuk karıştıkları için güçten düşmemenizi sağlayacaktır. Yürüyüş esnasında mola verdiğinizde yiyerek daha keyifli yürümenizi sağlar.
  • Uzun doğa yürüyüşüne uygun 4 mevsim, hava alabilen ve Bileği saran bot olmasına dikkat edin!
  • Ve kesinlikle bir fotoğraf makinesi olması gerekiyor. Manzaraları görünce fotoğraf makineni götürmediğine pişman olacaksın.

Önemli bir bilgiyi buraya eklemek istiyorum arkadaşlar;

Sakın ola ki köylülere yol sormayın. Yörükler orada çok gezdiği için her yolu biliyorlar ve sizi farklı yollardan Likya yoluna çıkarmak isteyebilirler kestirme diye. Ayrıca Yörükler sürekli yürüdüğü için sizin 4 saatte gidebileceğiniz yolu onlar 2 saat diyerek sizin hedefinizi şaşırmanıza ve 2 km yol nasıl bitmez gibi sitemler yapmanıza problem olacaktır.

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Scroll to Top
Yardım İster misiniz?