Kamp yaparken dikkat edilmesi gerekenler denilince akla ilk hayvansal faktörler geldiğini düşünüyorum. Fakat kamp yaparken dikkat edilmesi gereken oldukça çok şey var ki saymakla bitmez. Kamp yapmak her ne kadar kolay ve eğlenceli bir iş gibi gözükse de çok fazla ayrıntısı olan önemli ve ciddi bir iştir. Keyifli, güvenli ve sağlıklı bir kamp yapabilmeniz için bu yazımız da sizlere çok fayda sağlayacağız. Sizde bu püf noktaları öğrenerek kamp hayatınızı daha keyifli ve konforlu hale getireceksiniz.
1. Hava Durumunu Kontrol Etmeyi Unutma!
Kamp yapacağınız bölgeyi önceden belirlediyseniz mutlaka hava durumunu kontrol etmelisiniz. Bir hafta önceden kamp yapacağınız bölgenin hava durumunu kontrol etmeye başlayın, civarda ki köylerin hava durumlarına bakmayı da unutmayın. Sürekli hava değişimi oluyorsa ona göre önlem almanız gerekecektir. Ani basınç ve sıcaklık değişimlerinden dolayı hava aniden patlayabilir.
Bu tarz durumlar da fırtınayla birlikte yağmur aniden yağmaya başlayacaktır. Çadırınızın tentesini iyi germiş olmuş 4 tarafından hem ip hem kazıklarla sabitlemiş olmanız gerekir. Çadır kurduğunuz yerin dere yatakları olmamasına dikkat etmeli, yıkılabilecek ağaçlardan uzak durmalısınız. Çadırınızın etrafına arık kazarak olası bir yoğun yağış altında zeminden su girmesini önleyebilirsiniz. Kamplarda yağış keyiflidir. Tıkırtı sesleri ve toprak kokusuyla uyumak sizi güzel dinlendirir ve yorgunluğunuzu alır. Fakat yağmura şimşek eklenince keyif yerini huzursuzluğa bırakır. Doğa da karşılaşabileceğiniz en büyük tehlikelerden birisi de şimşektir.
Öncelikle çadırın alüminyum polleri şimşeği çekebileceği için sığınacağınız kapalı bir yer varsa oraya geçebilirsiniz. Arabanız yakınınızdaysa, arabada geceyi geçirmek en güvenli tercih olacaktır. Ağaçlar kolay şimşek çektiği için ve devrilme riski olduğundan dolayı açıklık arazilere konumlanmanız daha iyi olacaktır. Yakınlarda mağara gördüyseniz, mağaralar en güvenli sığınaklardır. Fakat mağarayı kontrol etmekte fayda var, şimşekten kaçarken bir hayvan saldırısına uğramak istemeyiz. Olduğunuz konum bilgisini arkadaşlarınızla paylaşıp bilgi verdikten sonra telefonunuzu kapatıp üstünüzde ki metal alaşımlı şeylerden kurtulun.
2. Çadır Yeri Seçiminde Dikkat Edilmesi Gerekenler
Dağlık, ormanlık, doğal bir ortamda kamp yapacaksanız doğru yeri bulmamız gerekmektedir. Birçok yerde rasgeldiğim en güzel yeri bulma arayışımız, bizi yanlış yerlere çadır kurmamıza sebep oluyor ve hayati önem taşıyor. Denizlerin, göllerin muhteşem manzarasına aldanıp ya da akarsuyun sesine aldanıp çadırımızı dere ve su kaynaklarının dibine koyarız. Hayati önem taşıdığı için kesinlikle tavsiye etmiyoruz ve yapılmaması gereken bir hareket olduğunu düşünüyoruz.
Hayvanların habitatını işgal edeceğimiz için bir diğer önemli husus ise geçiş noktaları ve hayvanların yaşam alanlarından uzağa çadırımızı kurmalıyız. Gitmeden önce mutlaka bölgede hangi hayvanların yoğunlukta olduğunu araştırmamızda da fayda var. Çadırınızda ki yiyecekleri poşetleyip 5-10 metre uzaklıkta bir ağaç dalına bağlayabilirsiniz. Aynı şekilde parfüm gibi benzeri kokular kullanmamalı ve tuvalet ihtiyacınızı da kamp alanınızdan uzağa yapmalısınız.
3. Gideceğiniz Bölgeyi Araştırın Yakınlarınıza Bilgi Verin
Kamp Yapacağınız bölgenin haritalarını mutlaka telefonunuza indirin, izohips eğrilerinin olmasına dikkat edin. Gsm operatörleri hâlâ bir çok dağlık arazide çekmiyor. Hatta tecrübe edinene kadar gittiğiniz yerlerin telefon çekiyor olmasına dikkat edin. Güvenliğiniz çevresel faktörlerden dolayı tehlikeye girdiğinde, her hangi bir yaralanma durumunda acil destek istemek zorunda kalabilirsiniz. Böyle bir durumda telefonunuz hayat kurtaracaktır. Rehberinizde mutlaka Akut, Umke, polis, jandarma arama kurtarma gibi kolluk kuvvetlerinin numarasını kayıt edin.
4. Kamp Malzemesi Seçimi
Kamp malzemesi seçimi başlı başına ayrı bir konu olduğu için birçok dalda değerlendirmek gerekir. Mevsim şartları malzeme seçimine doğrudan etki gösterir. Her malzeme her yerde ve her zaman kullanılmaya uygun olmuyor. Yazlık bir çadırla kışın kamp yapmaya çalışırsanız eğer kamp ’tan keyif almak yerini çileye bırakır. Mevsime uygun doğru çadır, doğru uyku tulumu ve doğru kıyafetler diyebiliriz. O zaman hadi gelin doğru malzemeleri nasıl bulacağız.
Çadır alırken dikkat edilmesi gerekenler
Kamp Çadırı Seçimi Nasıl Olmalı
Artık bir çok kişi kamp çadırı seçiminde 4 mevsimi tercih etse de, hafiflik ve kolay kurulum açısından yaz ve bahar aylarında kullanacağınız çadırların, 2 ve 3 mevsim olması size avantaj sağlayacaktır. Yağmurlu, karlı, sert havalarda kamp yapmak istiyorsanız da 4 mevsim ve 5 mevsim bir çadır tercih edebilirsiniz.
Uyku Tulumu Seçimi Nasıl Olmalı
Uyku tulumu seçimi genel olarak kamp yapacağınız yerlere bağlı olarak alınmalıdır. Tulum alırken bakacağınız değerler konfor derecesidir. Konfor dereceleri geceyi konforlu bir şekilde uyumanızı sağlayacak derecelerdir. Ekstrem limite bakarak kesinlikle uyku tulumu almayın. Ekstrem limit görmemeniz gereken değerlerdir. Uyku tulumuna vereceğiniz paraların ziyan olmamasını istiyorsanız güvenilir markalardan ve Avrupa standartlarına uygun firmalardan almanız daha doğru olacaktır. Diğer türlü aldığınız tulumların derecelerinin ne kadar doğru olduğunu bilemeyeceksiniz.
Kamp Matı Seçimi Nasıl Olmalı
Birçok kişinin yaptığı hatalardan birisi olan şişme yatak ve şişme matın aynı olduğunu düşünmeleridir. Soğuk havalarda şişme yatak kullanırsanız eğer muhtemelen gece üşümekten uyuyamayacaksınız. Şişme yatak olsun olmasın genel olarak bakmanız gereken değer “R” değeri olacaktır. Kış kamplarına gidiyorsanız eğer şişme mat ve şişme yatak götürmenizi tavsiye etmiyorum. Köpük mat ve Z Mat’lar daha konforlu olacaktır.
5. Ateş Yakarken Bilinmesi Gerekenler
Kamp yaparken dikkat edilmesi gerekenler arasında bilinmesi gereken en önemli şeylerden birisi de ateş konusudur. İnsanların gittiği bütün ormanlık alanlarda ateş yakılmış ve sim siyah geride bırakılmış ateş çukurları buluyor. Kampa gittiğiniz yer ateş yakmaya müsaitse eğer, öncelikle daha önce ateş yakılmış bir çukur veya alan varsa orda yakacağız. Yanımızda getirdiğimiz ateş kovaları da güzel bir çözüm olabilir. Ama bunların hiç biri yoksa öncelikle ateş yakacağımız yeri temizliyoruz. Her hangi bir ateş koru etrafına geldiğinde alev almasını önlemiş oluyor. Ufak bir çukur kazarak zemine taş yerleştirip etrafınıda taşlarla kapatırsak rüzgârdan da ateşimizi korumuş olacağız. Alanı terk ederken de mutlaka ateşin tam söndüğünden emin olun.
6. Kış Kamplarında ve Tek Başınıza Alkol Kullanmayın
Kamp yapmak keyifli bir hobi olduğu için birçok insan yanına alkol alıyor. Özellikle kış kamplarında sizi ısıttığını düşünseniz de ısıtmaz. Bu tamamen yanlış bir inanıştır. Alkol aldığınızda daha da vücut ısınız düşecektir. Çünkü alkol damarlarınızı genişlettiği için vücudun yüzeyine daha fazla kan ulaşmasını sağlar ve buda vücutta ısı kaybına neden olur. Alkol aldıktan sonra oluşan sıcaklığın kanın yüzeye doğru akışının cildi ve ciltteki sinir uçlarını ısıtması ve bunların beyne sıcaklık algısı yaratmasına sebep olur. Alkol uyku kalitenizi düşürür. Sık sık uyanmanıza ve REM evresinde daha az uyumanıza neden olur.