fbpx
Likya Yolu

Trekking Nedir? Doğa Yürüyüşü Nasıl Yapılır? Bilmeniz Gerekenler.

Trekking Nedir? Doğa Yürüyüşü Nasıl Yapılır?

Trekking, Türkçe de doğa yürüyüşü anlamına gelmektedir. Doğa sporlarının en hafif kollarından biridir. Genelde gruplar halinde yapılan, bir noktadan diğer bir noktaya varmak amaçlı yapılan, hafif tempolu sportif kamp konaklamalı yürüyüşlerdir. Yürüyüş için en uygun ekipman, su ve yeterli Yiyecek alınarak, grup temposuna göre molalar verilir ve güzergaha göre oldukça zorlu iniş, tırmanış ve yürüyüşler gerçekleştirilir. Bu tip doğa yürüyüşlerinde grup rehberlerinin parkurun zorluk derecesine göre verecekleri küçük ipuçları dışında teknik bir bilgiye sahip olmanıza da gerek yoktur.

Likya Yolu
Likya Yolu

Doğa Yürüyüşüne Çıkmadan Önce Yapılması Gerekenler

Yürüyüş yapacağınız bölgeyle alakalı ön bilgi edinip araştırmalısınız. Su kaynaklarının nerelerde olduğunu araştırıp kaç litre su alacağınızı belirlemelisiniz. Doğa yürüyüşleri öncesinde, ayak tırnaklarınızın en az bir gün önce kesilmiş olmasına dikkat etmelisiniz. Aksi halde faaliyet esnasında eğim yukarı çıkarken veya aşağı inerken tırnak batması veya kırılma gibi küçük yaralanma olayları ile karşılaşabilirsiniz.

Trekking faaliyetlerinde bir diğer husus normal ayak numaranızdan bir numara daha büyük, sert ve kalın tabanlı, mümkünse ayaklarınızı bileklerden saracak boğazlı bir ayakkabınız olmasına dikkat edin. Böylece ayak burkulması riskini azaltacaksınız. Ayakkabı olarak da postal ya da bot türü ayakkabılar giyilmelidir. Spor ayakkabı ya da su geçirebilecek herhangi boğazsız bir ayakkabı kişiyi zor durumda bırakabilir. Yürüyüş esnasında da bağcıklarınızı en yukarıda ki deliğe kadar geçirip sıkıca bağlamanız gerekmektedir.

Doğa yürüyüşü
Doğa yürüyüşü nasıl yapılır?

Doğa yürüyüşü esnasında hareket kabiliyetinizi engellemeyecek kıyafetler giymeniz gerekmektedir. Bunun için özel yapılmış hem şort hem pantolon olabilen güzel kıyafetler bulunmaktadır. Kıyafet seçiminde pamuklu ve keten türler yerine sentetik(polyster) ve yünlü giysiler tercih edebilirsiniz. Pamuk yapısından dolayı ıslandığında çabuk kurumayan ve ıslandığı zaman ısınmanızı engelleyecek bir tekstil ürünüdür. Yün ise ıslansa bile sıcak tutacaktır, suyunu sıkıp tekrar kullanabilecek hale getirebilirsiniz. Hava soğuk ise termal içliklerden uygun fiyatlara edinebilirsiniz.

Sırt çantanıza koyacaklarınızı birkaç gün önceden yere sererek her giriş çıkışınızda gerekli/gereksiz malzemeleri ekleyip/çıkararak son güne kadar daha iyi bir çanta hazırlayabilirsiniz. Unutmayın!! Belki lazım olur dediklerinizi değil! sadece gerçekten kullanacağınız eşyalarınızı yanınıza alın.

Doğa Yürüyüşlerinde Yanımızda Neler Olmalı?

Kamp konaklamalı bir Trekking faaliyeti esnasında en temel ihtiyaçlarımız.

  • Çadır
  • Uyku tulumu (Mevsime uygun)
  • Mat yatak

Yeme & İçme İhtiyacı Durumunda Gerekecek Malzemeler

  • Kamp mutfağı
  • Kamp ocağı
  • Su Arıtma Tableti(Uzun yürüyüşler için)

Yaz ve Bahar ayları için genel malzemeler

  • Çorap
  • Mayo, Şort
  • Güneş kremi
  • Güneş gözlüğü
  • Sandalet, terlik (tercihen)
  • Havlu
  • Yürüyüş Pantalonu
  • Baton

Kış aylarında, soğuğa yönelik gerekli malzemeler

  • Bere, eldiven ve maske
  • Kar gözlüğü veya güneş gözlüğü
  • İç katman kıyafet
  • Dış katman kıyafet
  • Orta katman kıyafet
  • Tozluk
  • Dudak nemlendirici

Doğa Yürüyüşlerinde En gerekli malzemeler

  • Trekking Botu: Yürüyüş için uygun ortopedik, Bileği saran, ayağa iyi oturan yere iyi tutunan, mevsimine ve parkura göre seçilmeli.
  • Çorap: En az ayakkabının önemi olduğunu kadar çorabında önemi vardır. Yastıklama miktarı yüksek, mevsimine uygun destekli bir çorap almanız bütün yürüyüş boyunca sizi rahat ettirecektir.
  • Sırt Çantası: Yürüyüşte yanınıza alacağınız malzemeler ve yürüyüşün uzunluğuna göre değişkenlik gösterebilecek ebatlarda çantalar kullanmanız gerekmektedir. Sırt ve bel destekleri, ağırlığı orantılı dağıtabilecek kemerleri, yağmurluğu, suyunuzu, gerekiyorsa harita düdük gibi malzemelerinizi koyabileceğiniz ufak gözleri olmasına dikkat etmelisiniz. Çanta ebadı, litre değeri arttıkça değerlendirmeniz gereken önemli özellikler ve fiyat/performans nitelikleri de sonraki süreçte değerlendirmeniz gereken konular arasında yer almaktadır.
  • Şapka/Buff: Yaz kış yanımdan hiç ayırmadığım iki ekipmandır. Yazları fötr şapka, Kışları ise yünlü bir şapka kesinlikle olması gerekiyor. Güneşten ve soğuktan korunmanız için gereken malzemelerdendir. Buff ise yazları teri dışarı atması ve gözüme girmemesi için idealdir. Ensenizin yanmasını da önler.
  • Yağmurluk/Rüzgarlık: Yürüyüş esnasında çok fazla terleyeceksiniz ve molalara oturduğunuz da malum dağ havasından dolayı esinti oluyor. Böyle bir durumda sağlığınız açısından ufak bir rüzgarlık hayat kurtarıcı olacaktır. Dağ da havalar her zaman iyi gitmeyebilir ani hava değişimleriyle bir anda sağanak yağmura maruz kalırsanız eğer yanınıza bir panço almanız çok yararlı olacaktır.
  • Yiyecek: Bu konu başlı başına ap ayrı bir konu aslında. Beslenme ihtiyacımız yürüyüşün uzunluğuna ve zorluğuna bağlı olarak değişmektedir. Destekleyici niteliğinde yanınızda atıştırmalık yiyecekler, paket hazır gıdalar bulundurmanız yararlı olacaktır.(Taşıma zorluğundan dolayı konserveleri hiçbir şekilde önermiyoruz. Çöpü de külfet gerektirdiği için.)
  • İlk yardım kiti: Hiç planda olmayan durumlarla karşılaşabilirsiniz. Bizim en sık karşılaştığımız durum ise ayak burkulmasıdır bu yüzden yanınızda ayak sargı bantlarından bulundurmayı unutmayın. Yara bereler için merhem, kafa ağrıları miğde bulantıları için hap taşımayı unutmayın. İşi şansa bırakmamak her zaman önemlidir.

Yukarıda ki maddeler size birçok konuda yardımcı olacaktır. Doğa yürüyüşleri yapmaya başladığınızda tecrübeniz arttıkça kendi ihtiyaçlarınız tam olarak netleşecektir. Yaptığınız faaliyetlere göre malzemelerinizin nitelikleri de çeşitlilik gösterecektir. Bu listeye ek olarak ihtiyaç duyacağınız malzemeler şu şekilde:

  • Çakı: Yanımızda olmazsa olmazlarımızdan birisi olan çakı bir şeyleri kesmeniz gerektiğinde ihtiyacınız olan ilk malzemedir.
  • GPS cihazı/Pusula: Yürüyüşe başlamadan önce İnternet’ten o patikayı yürümüş insanların GPS kayıtlarını indirerek ormanda kaybolmadan bitiş noktasına varabilirsiniz.
  • Ateş başlatıcı malzeme: Yağmur sonrasında kurulanmak, ısınmak, hayvanları uzaklaştırmak ve ortamın aydınlanmasını sağlamak , yemek yemek için en çok ihtiyaç duyacağınız konu ateş yakmak olacaktır. Kibrit, çakmak, magnezyum çubuğu gibi çantanızda yer kaplamayacak malzemeler böyle durumlarda hayat kurtarabilir.

Baton Gerekli midir? Baton Kullanmak Ne İşe Yarar?

Baton kullanmak, Eğimi yüksek, engebeli doğa yürüyüşlerinde gerçekleştirilen uzun ve kamplı yürüyüşleri kolaylaştırır. Sırtınızda ki yükün bacaklardan tüm vücuda orantılı bir şekilde dağılımını sağlar, ağırlığın dizlere binmesini önler. Baton kullanmak kişisel bir tercihtir fakat ileriye dönük sorun yaşamamak için yararlarını göz ardı etmemek gerekir. Uzun, kamp yükünün de taşındığı yürüyüşlerde kişisel olarak tercih etmeseniz bile baton kullanımı sakatlık riskini azaltacaktır.(Diz problemi olanların kullanması elzemdir.)

Evet İlk Doğa Yürüyüşü İçin Hazırsın!

Temel doğa yürüyüşü bilgilerini edindiğine göre, yukarıda ki listeden yürüyüş faaliyetine uygun listeyi hazırladıysanız artık kendinizi doğaya bırakmaya ve bu deneyimi yaşamaya hazırsın denilebilir. Genelde ilk kamplı yürüyüş deneyiminde insanlar endişe ettiklerinden dolayı çantalarında ihtiyaç duyulmayacak malzemelerle dolu olacaktır. Likya Yolu gibi yürüyüş patikalarını yürüyeceğiniz de 12-13 kg ağırlığını geçmeyecek çanta taşımanız gerektiğini unutmayın. Bunun nedeni yorgunluk arttıkça, parkurdaki yürüyüş, tırmanış ve engebeler arttıkça ağırlığı daha fazla hissedecek olmanız. Zamanla tecrübe ettikçe sadece yanınıza ihtiyaç olan malzemeleri almaya başlayacaksınız. Sizinde neredeyse birkaç malzemeyle yürüyüşe çıkacağınız zamanlar çok uzak değil. Unutmayın! çantanız ne kadar hafif olursa yürüyüşlerden o kadar keyif alırsınız.

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Scroll to Top
Yardım İster misiniz?